60 år av vibrometerutveckling

Det är ca 60 år sedan min pappa Gösta Lindholm i samarbete med en kompis utvecklade och patenterade den första vibrometern av den typ vi sedan hållit fast vid och utvecklat. Patentet i USA är lite yngre. Den generation vibrometrar som vi nu jobbar med är ungefär den 8:e och vi använder i första hand samma typ av hastighetsgivare som nu kommit till generation 3. Konstruktionen har vissa likheter, givaren ger ifrån sig en signal utan matning som i den första versionen direkt drev ett visarinstrument och i vår senaste version så skickas signalen in i en Androidbaserad enhet, just nu en Samsung Note. Vi har för varje ny generation lagt till de funktioner som användare och vi själva har behövt. Funktioner som lagerkondition, filter och analysmöjligheter har tillkommit då tekniken gjort det möjligt.

Den nya generationen vibrometer ME22Droid http://www.vtab.se/produkter/vibrometrar/me22-droid-vibrometer/ har förutom vibration enligt ISO standard, flera lagervärden L,g och en topplista samt möjlighet att spara dessa värden ihop med en anteckning och som skickas om man så behöver på de sätt som Andoidsystemet ger möjlighet till, SMS, Bluetooth etc. något som inte ens fanns i Scince Fiction författarnas fantasi för 60 år sedan. Då fick man skriva mätvärden på papper och skicka med brevduva, nästan. Dessutom så kan man spela Angry Birds gratis men det är inget krav. Har man valt en enhet som är en telefon så kan man även ringa med den men man kan då även ha praktisk nytta av den som vibrometer. Dock måste man plugga ur givaren när man svarar. Utvecklingen fortsätter och ME22Droid kommer att vara möjlig att uppgradera i flera steg under den närmaste framtiden med flera funktioner om man så önskar. Vi vill ge en möjlighet att man som användare kan växa med den utveckling som pågår och de närmaste stegen är i första hand mjukvaran som ger flera möjligheter med FFT analys som kan sparas, regelbaserat expert stöd mm. Även ME22Droid nivån kommer att utvecklas, tex. om någon vill ha en mätning enligt någon annan standard än ISO 10816-1, stora maskiner, vekt fundament som är standard så är det möjligt. Om någon vill ha Kurtosis, Crestfaktor etc. så är det möjligt, kanske i ett ”enhanced” läge eller version för att behålla enkelheten i startläget. Mjukvaran utvecklas av mina söner Lars och Erik samt deras kompis Caj så teknikutvecklingen går vidare. Olov

Publicerat i vibrationsblogg | Etiketter | Lämna en kommentar

Ny Android Vibrometer

Efter 18 månaders möda så presenterade vi en ny vibrometer på UH2012ME22 Droid. Det är en app till en Androidtelefon. Just nu en Samsung Note med vår hastighetsgivare. Troligen är det den första vibrometern under Android och möjligen den första vibrometern där du kan spela AngryBirds gratis. Den kommer att följas av flera versioner och du kan uppgradera vartefter vi utvecklar.

Publicerat i vibrationsblogg | Etiketter | Lämna en kommentar

Stenungsund övervakas

Vibrationsmätningen vid Vattenfalls kraftverk i Stenungsund block 3 och 4 har uppdaterats efter 34 år.

Vi har uppdaterat vibrationsövervakningen från en Vibroflex årgång 1978 med knappsats till ett 96 kanalers 01dB MVX system med mjukvara XPR kompletterat med vår mjukvara JVectorView för att ersätta knappsatsen. JVectorView hämtar data från en OPC server i 01dB systemet och presenterar valda kanaler i 1, 4 eller 6 polärdiagram med de senaste 3 mätningarna samt referensmarkering och processdata. Systemet ger möjlighet att sätta olika larm för olika driftlägen och effekt samt vektorövervakning. JVectorView körs även via WLAN i kontrollrummet på en 10″ PC för praktisk övervakning vid drift. Vid installationen av samma system på en turbin med växel hos EEM i Eskilstuna så har vi möjlighet att via internet hjälpa till med fjärranalys. Om även du har en Vibroflex i din panel, har radial/axialturbiner, en turbin med växel eller någon annan kritisk maskin så kan vi hjälpa till med uppdatering eller komplettering av din övervakning. Nu även med ESA on-line för elmotorer i samma system.

Publicerat i vibrationsblogg | Etiketter | Lämna en kommentar

01dB nu ACOEM

01dB-Metravib är nu ACOEM genom ett ledningsköp, vi önskar den nya konstellation en god utveckling.

Publicerat i vibrationsblogg | Etiketter | Lämna en kommentar

VTAB firar 40 år

Vibrationsteknik kan i år 2012 fira 40 år med Goda Vibrationer och vi kommer med en del nyheter under året så besök oss gärna i monter C02:42 på UH2012 i Göteborg.

Publicerat i vibrationsblogg | Etiketter | Lämna en kommentar

Jag har ett UFO

UFO

 

Jag köpte en begagnad Prius hybrid 2005 för en tid sedan och för att göra det roligare har jag köpt ett extra 82 kg batteripack från Shanghai för att kunna köra elektriskt fram och tillbaka till jobbet som en plug in-hybrid.

Jag har hittills som lägst uppnått 0,22 l/mil förbrukning, som det multidatorsystem fordonet är så tillåter det bara 48 km / t hastighet i elektrisk drift dvs. EV-läget.

För närvarande är BMS på väg tillbaka från Michigan i USA efter en uppdatering. Det är inte så lätt som man kanske skulle tro att få multicellbatteriet att fungera som en enhet och det finns ca 200 VDC 15 A och 48 V DC 50 A att spela med och en viss försiktighet är bra för att inte steka OEM batteripaketet ……

Publicerat i vibrationsblogg | Etiketter | Lämna en kommentar

Bedöma vibration

Hur bedömer du vibrationer? Min uppfattning är ett förenklat europeiskt perspektiv så jag försöker att följa en ISO-standard. Min favorit är den ärevördiga ISO 10816-1 som är baserat på en begränsat skakig grund från 1950-talet. För att göra det ytterligare enkelt att använda som den var för länge sedan så ser jag alla maskiner som stora maskiner på vekt montage och det gör att antalet siffror är måttligt så jag kan hantera det och komma ihåg dom.

Så om en maskins vibration mätt enligt ISO är mindre än 2,8 mm/s så är det ok för leverans av en ny maskin och den kommer att leva ett långt och lyckligt liv, jag skulle troligen även acceptera 3,0-3,2 mm/s också då decimaler på detta område har ett  begränsat värde i mina ögon. När maskinen senast når formellt 7,1 mm/s, bör du analysera och reparera och få ner det till cirka 3 mm/s beroende på maskinens liv, kostnader för åtgärd, förväntad livslängd och tillgänglig tid. Du kan behöva nöja dig med något något sämre beroende på omständigheterna. Om din maskin når 18mm/s bör du undvika att köra den, du förlorar pengar på det, undersökning och reparation är obligatoriska.

Dieslar, kolvkompressorer och hammarkvarnar kan uteslutas. Bolagets rekord är för närvarande 200 mm/s på roterande maskiner och 100mm/s på stationära kylare i glas, då bör du försiktigt men snabbt smyga ut ur riskområdet.

Kom ihåg, det här är min förenklade världsbild för att förenkla det hela. Det finns 10+ normer för olika maskiner och alla vibrationsrelaterade standarder fyller en CD. I mitt perspektiv så är det bättre med några gränser använda sedan lång tid så att man i alla fall har riktlinjer att gå efter när en maskin behöver bedömas.

Publicerat i vibrationsblogg | Etiketter | Lämna en kommentar

Vibrationsstart

Det började som en omvänd högtalare för länge sedan. Min far arbetade hos en turbintillverkare vid slutet av 1940-talet och behövde ett verktyg för att mekaniker skulle kunna utvärdera maskinernas status på plats efter översyn. Han och en kamrat lyckades göra en hastighetsgivare och ett instrument i kombination. Vår familj har arbetat med maskinvibrationer sedan dess. Ansträngningar resulterade i ett patent på den tiden, jag hittade det häromdagen: patent.

Publicerat i vibrationsblogg | Etiketter | 2 kommentarer